20 Οκτωβρίου 2015

Κοζανιτολόγιο: πέντε κοζανίτικα κείμενα του Λάζου Κουζιάκη

Στις 20 Οκτωβρίου 2015 ολοκληρώθηκε η τελευταία επεξεργασία πέντε κειμένων του Λάζου Κουζιάκη:

[1] Σκΐρκα[2] Ου θέρους[3] Ου τρύγους[4] Τα καζάνια & [5] Ου Βαγγέλτς ου σαλπιγκτής.

Τα κείμενα είναι γραμμένα στο ιδίωμα της πόλης της Κοζάνης και πρωτοδημοσιεύτηκαν στο βιβλίο του συγγραφέα, Άκσα, μ’ είπαν κι έγραψα (Κοζάνη 2008), ενώ την επεξεργασία τους επιμελήθηκε για το Κοζανιτολόγιο ο διαχειριστής, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.


Τα παραπάνω κείμενα ξεχωρίζουν απο τα υπόλοιπα του είδους τους, γιατι στον ιστότοπο του Φανού Σκΐρκας είναι διαθέσιμα και τα ηχητικά τους και συνεπώς μπορεί κάποιος όχι μόνο να τα διαβάσει, αλλα και να τα ακούσει.

Η παρούσα δημοσίευση βασίζεται στην αντιπαραθετική επεξεργασία των ηχητικών και του τυπωμένου κειμένου, ενώ το κάθε κείμενο δίνεται σε δύο εκδοχές:

  • Υπομνηματισμένη εκδοχή: ακολουθούνται οι φωνητικές και ορθογραφικές αρχές που παρουσιάζονται στο Κειμενολόγιο και σε αυτήν δίνονται αναλυτικές υποσημειώσεις για τις εκάστοτε επιλογές που διαμόρφωσαν το τελικό κείμενο.
  • Εκλαϊκευτική εκδοχή: βρίσκεται πιό κοντά στη νεοελληνική ορθογραφία (με εξαίρεση τον Τονισμό) και βασίστηκε στην υπομνηματισμένη. Σε αυτήν διορθώνονται τα μή κοζανίτικα στοιχεία που έχουν επισημανθεί στην υπομνηματισμένη, ενώ δίνονται και ερμηνεύματα για άγνωστες κοζανίτικες λέξεις και φράσεις.
Στα κείμενα έχει διορθωθεί η ορθογραφία, η στίξη, ακόμα και ο τίτλος του τελευταίου κειμένου, ενώ προτάσσεται εισαγωγή, όπου παρουσιάζονται τα κείμενα, τα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας και η λογική με την οποία δουλεύτηκαν τα κείμενα.

Παρότι στην παρούσα ανάρτηση δίνεται το σύνολο της επεξεργασίας (οι δύο εκδοχές των πέντε κειμένων και η εισαγωγή), για το κάθε κείμενο υπάρχει και ξεχωριστή ανάρτηση στο Κοζανιτολόγιο.









Για να κατεβάσετε τα κείμενα, πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ.